Reguliere brandhoutsoorten

Iedere soort een ander resultaat en een andere warmte!

Het mooie van het stoken met een open haard is de vrijheid in de keuze van het hout wat gestookt wordt. Daarnaast is het de kunst om te stoken op het moment dat het optimale vochtpercentage in het hout bereikt is. In deze blog bespreken we kort de verschillende houtsoorten die in bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar zijn.

Beukenhout als brandhout

Op het moment dat je met beukenhout gaat stoken, begrijp je vrij vlot waarom deze houtsoort ook geliefd is bij ambachtelijke meubelmakers. Het hout is hard, heeft een fijne structuur, brandt langzaam en geeft een rustige vlam. Door de hoge dichtheid is beukenhout hout waarmee – mits op het juiste vochtpercentage gestookt – hele goede rendementen gehaald kunnen worden.

Eikenhout

Het nadeel van eikenhout is de relatief lange droogtijd van 3-4 jaar. Maar na deze droogtijd krijg je er zeker iets voor terug. Keihard hout, dat krast als je je nagels over de kopse kant trekt. Het brandt lang, geeft veel warmte en heeft – in tegenstelling tot beuken – een compleet andere vlam. Knetterend, knappend en intens warm.

Essen brandhout

Ook essen in een harde houtsoort. Net als beuken en eiken biedt het een goed rendement. Het hout is zwaar en geeft een traag vlammenspel met mooie warmte

Berken haardhout

De berk (te herkennen aan de witte schors) brandt super schoon en gaat hiermee creosootvorming in het warmtekanaal tegen. Het is iets zachter in vergelijking met beuken, eiken en essen, maar hiervoor krijg je een de mooiste vlammen uit het rijtje terug. Met berkenhout is het mogelijk om op relatief korte termijn hitte in de ruimte te krijgen. Een uitermate geschikte houtsoort om de kachel mee op te stoken, om vervolgens bijvoorbeeld verder te gaan op beuken, eiken of essen.

Elzen brandhout

Een minder bekende variant is elzenhout. Het hout is “kronkelig”, lichter en brandt supersnel. Net als bij berken is het mogelijk om met elzenhout snel warmte in de ruimte te krijgen. Perfect voor een eerste vulling van de kachel.